Dieta niskokaloryczna to sposób odżywiania, który od wielu lat cieszy się ogromną popularnością. Jest to dieta, w której obniżona wartość energetyczna przyjmowanych posiłków ma sprzyjać utracie masy ciała. Warto wiedzieć, jakimi wadami i zaletami charakteryzuje się ten sposób żywienia.
Zalety diety niskokalorycznej
Aby móc omówić zalety diety niskokalorycznej, trzeba określić, na czym w ogóle ona polega. Otóż, dieta niskokaloryczna to sposób żywienia, w którym liczba przyjmowanych kalorii jest ograniczona względem zapotrzebowania organizmu. Zadaniem tej diety jest utrata masy ciała, a także utrzymanie osiągniętych efektów.
Jeśli chodzi o zalety diety niskokalorycznej, to z pewnością warto wspomnieć szybkie i skuteczne obniżenie masy ciała, co jest bardzo ważne W przypadku osób zmagających się z otyłością i nadwagą. Dzięki temu można znacznie ograniczyć ryzyko występowania takich chorób jak cukrzyca typu drugiego, zespół metaboliczny, bezdech senny, zwyrodnienia stawów, a także nadciśnienie tętnicze. Dodatkowo trzeba wspomnieć o tym, że uzyskanie prawidłowej masy ciała wiąże się z wieloma korzyściami psychicznymi, co znacznie poprawia jakość życia.
Czy dieta niskokaloryczna ma wady?
Specjaliści twierdzą, że tylko odpowiednio skomponowana dieta niskokaloryczna nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Jednak wiele osób popełnia szereg błędów, takich jak zbyt duży deficyt kaloryczny. W takiej sytuacji dieta niskokaloryczna może wiązać się z spowolnieniem przemiany materii, niedoborami witamin i składników mineralnych, zniechęcenie, brakiem motywacji, zmęczeniem, ciągłym uczuciem głodu i rozdrażnieniem.
Podsumowując, każdy musi samodzielnie wziąć pod uwagę zalety i wady diety niskokalorycznej i zdecydować, czy jest ona dla niego odpowiednim rozwiązaniem. Najważniejsze, by dieta została skomponowana w odpowiedni sposób – zadanie to najlepiej powierzyć specjaliście. Każda osoba, która chce zgubić zbędne kilogramy, powinna skontaktować się z dietetykiem, który dobierze dla niej najlepszy sposób odżywiania. Trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że ograniczenie kalorii to nie wszystko – równie ważna jest nauka zasad prawidłowego komponowania posiłków, a także zmiana nawyków żywieniowych na stałe.