Rozwiązania ekologiczne w gastronomii

Rozwiązania ekologiczne w gastronomii

Plastik to tanie tworzywo, z którego szybko można wyprodukować wiele gadżetów i akcesoriów. Był on jeszcze do niedawna dominującym składnikiem opakowań i naczyń. Dużą wadą takich przedmiotów były duże trudności z utylizacją. Dlatego obecnie mamy już wyłącznie do czynienia z naczyniami wykonanymi z tworzyw ekologicznych.

Pojemniki z trzciny cukrowej

Dobrą alternatywą dla plastiku może być trzcina cukrowa. Każda hurtownia opakowań jednorazowych zastąpiła plastikowe pojemniki odpowiednikami z trzciny cukrowej. Z tego materiału można łatwo wyprodukować między innymi jednorazowe talerze, miski oraz inne opakowania jednorazowe.

Trzcina cukrowa to roślina, która nieodłącznie kojarzy się z produkcją cukru. Jest ona bardzo łatwa w uprawie. Pojemniki jednorazowe wytwarza się z pulpy trzciny cukrowej. Wykorzystywane są do tego łodygi rośliny. W czasach przed wynalezieniem ekologicznych pojemników łodygi takie były utylizowane. Obecnie znajdują nowe zastosowanie i przyczyniają się do zwiększenia dbałości o naszą planetę.

Opakowania z kartonu

Papier i karton to tworzywa, które mogą zostać szybko odzyskane. Jednorazowe pojemniki z kartonu są szybko przetwarzane po użyciu. Nie ma zagrożenia, że będą rozkładać się przez długi czas i zaśmiecać naszą okolicę. Materiały te można więc uznać za ekologiczne. Wykorzystywane są również w gastronomii.

Co można wykonać z papieru i kartonu? Z tego materiału produkowane są między innymi pudełka do pizzy. Karton sprawdza się również przy produkcji kubków na napoje oraz zupę. Kubki z kartonu mogą być używane do płynów o wysokiej temperaturze. Producent musi jednak wzmocnić konstrukcję kubka za pomocą kilku dodatkowych warstw kartonu.

Pojemniki ze styropianu

Styropian to tworzywo, które często nie jest uznawane za ekologiczne. Zużyte pojemniki styropianowe nadają się jednak do ponownego przetworzenia. Hurtownia naczyń jednorazowych może więc mieć pojemniki ze styropianu w swojej ofercie. Większość z takich pojemników po zużyciu ląduje w koszu. Można więc je łatwo wykorzystać w zakładzie utylizacji.

Zaletą styropianu jest skuteczne zatrzymywanie wysokiej temperatury. Materiał ten jest wykorzystywany do produkcji pojemników do ciepłych dań. Styropianowe pojemniki na wynos pozwolą długo cieszyć się zaletami ciepłego posiłku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.