Skip to content Skip to footer

Jak stosować nasturcję?

Nasturcja to roślina zawierająca w swoim składzie mnóstwo związków odżywczych. To właśnie dlatego powinny nią zainteresować się osoby stawiające na alternatywne metody leczenia czy pielęgnacji. Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób można ją stosować, to koniecznie skorzystaj ze wskazówek znajdujących się w tym wpisie!

Nasturcja jadalna w codziennej diecie

Nasturcja właściwości sprawiają, że niejedna osoba wplata ją w codzienne menu. Nie jest to tak trudne, jak mogłoby się wydawać! Omawiana roślina zapewnia mnóstwo możliwości kulinarnych. Do spożycia przeznaczone są zarówno jej kwiaty, jak i liście. Należy pamiętać, że obie części nie smakują identycznie!

Kwiaty nasturcji są delikatne i lekko słodkie. Nie bez powodu bardzo często stanowią one dekorację ciast, deserów, wytrawnych dań. Liście wyróżniają się ostrym posmakiem, więc najlepiej pasują do pikantnych potraw. Warto łączyć je z rukolą, rzeżuchą czy kiełkami rzodkiewki

Owoce nasturcji w kuchni

Nasturcja właściwości zawdzięcza także owocom, które po obróbce mogą zostać podane na talerzu. Jest to prawdziwy strzał w dziesiątkę dla tych, którzy uwielbiają kulinarne eksperymenty. Wspomniana część rośliny może zostać poddana marynowaniu. Obficie przyprawiona smakuje zupełnie tak jak owoce morza!

Nasturcja jadalna uważana jest za naturalny antybiotyk, jednak trzeba mieć świadomość, że najlepsze efekty można uzyskać podczas regularnego stosowania. Nie należy jednak przesadzać z ilością, tak aby nie uzyskać efektu odwrotnego do zamierzonego.

Napar z nasturcji

Nasturcja jadalna można posłużyć również do przygotowania naparu. Wystarczy jedynie posiadać suszone liście. Przygotowany płyn nie jest jednak przeznaczony do spożycia. Wyśmienicie sprawdza się do płukania bolącego gardła, czy przemywania ran lub niedoskonałości skórnych.

Napar z nasturcji można przygotować w ciągu krótkiej chwili, więc każdy poradzi sobie z tym zadaniem. Wystarczy wsypać do naczynia dwie łyżki suszu, a następnie zalać go szklanką wrzątku. Po 15 minutach składniki odżywcze zostaną „odciągnięte”, a płyn będzie gotowy do użytku. Na uwagę zasługuje fakt, że nasturcja jadalna stanowi rewelacyjną alternatywę dla kosmetyków redukujących trądzik czy łojotok skóry.

Leave a comment