Barszcz czy sałatka z buraczków są nieodłącznym daniem w codziennym jadłospisie wielu Polaków. Buraki są zdrowe i smaczne i można je kupić przez cały rok w świeżej postaci lub w formie przetworów.
Przetwory w buraków – smaczne i zdrowe
Buraki zawierają w sobie bardzo wiele cennych składników odżywczych, które wspierają odporność organizmu. Na pewno każdy też wie, że jest to potrawa niezbędna dla wszystkich cierpiących na anemię. Zarówno świeże, jak i przetworzone buraczki są znakomitym źródłem mikro- i makroelementów, dlatego też powinny być spożywane przynajmniej dwa razy w tygodniu.
W sklepach można kupić gotowe przetwory z buraków. Bardzo łatwo można także samodzielnie przygotować różne weki, które będą nadawać się do spożycia przez całą zimę. Wykonanie takich słoiczków w domu jest dość czasochłonnym zajęciem, jednak osoby, które mają czas, powinny zdecydować się na przygotowanie, choć kilku przetworów.
Do czego można użyć czerwonych buraków?
Buraki przede wszystkim kojarzą się większości osób z barszczem. Czerwona zupa gości praktycznie we wszystkich domach podczas Świąt Bożego Narodzenia. Barszcz podaje się także z krokietami czy pasztecikami na różnego rodzaju imprezach rodzinnych.
Z buraczków przygotowuje się przepyszne sałatki. Można zrobić także tarte buraki w połączeniu z papryką i cebulą. Taka sałatka z pewnością będzie wyśmienicie komponować się z daniami mięsnymi i warzywnymi. Do barszczu doskonale nadają się kiszone buraczki, które dodają kwasowości, aromatu i koloru. Z surowego lub pieczonego buraka można przygotować także carpaccio, które bardzo często gości w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.
Jak wybrać dobrej jakości przetwory z buraków?
Większość osób nie ma czasu na przygotowywanie słoików na zimę. Jednak nie ma się czym przejmować, gdyż w sklepach można kupić wysokiej jakości weki wyprodukowane z polskich świeżych buraków.
Dobrze jest postawić na sprawdzonych i znanych producentów oferujących smaczne przetwory. Należy unikać produktów zawierających sztuczne wzmacniacze smaku i konserwanty.