Koncentraty spożywcze stanowią całkiem sporą grupę produktów spożywczych, wśród których największym zainteresowaniem cieszą się oczywiście koncentraty zup. Zamiast tracić czas na gotowanie wigilijnej zupy, łatwiej rozwodnić koncentrat barszczu czerwonego. Czy jednak takie produkty można w ogóle uznać za zdrowe i wartościowe?
Technologia produkcji koncentratów
Do wyprodukowania koncentratu konieczne jest przygotowanie docelowej potrawy, którą następnie poddaje się dwóm procesom – suszeniu (usuwa się z niej wodę) oraz zagęszczaniu. W wyniku tych działań zmianie ulegają konsystencja i objętość wyrobu. Modyfikacji podlegają także różne jego właściwości.
Pierwszymi koncentratami zup pojawiającymi się na szerszą skalę na światowym rynku były kostki bulionowe na rosół. Dość szybko dołączyły do nich jednak koncentraty barszczu czerwonego, żurku, zupy grzybowej i zupy pomidorowej.
Własności skoncentrowanej żywności
Żywność przetworzona w wielu przypadkach jest żywnością mniej wartościową, jednakże w kontekście koncentratów ta zasada może zostać delikatnie nagięta. Suszenie, czyli odwadnianie żywności to jedna z absolutnie najlepszych metod na przedłużenie okresu jej przydatności do spożycia i zabezpieczenie jej przed zepsuciem.
Koncentrat barszczu czerwonego może być przechowywany w zamknięciu przez bardzo długi czas, dlatego taki produkt śmiało można kupić na zapas, by wyciągnąć go dopiero wtedy, gdy akurat pojawi się ochota na zjedzenie zupy. Koncentraty mają mniejszą objętość i tym samym rozmiary, dzięki czemu łatwiej się je przechowuje niżeli pełnowymiarowe produkty.
Zalety stosowania koncentratów
Jedną z głównych zalet może okazać się łatwość i szybkość użycia. Z dobrego (tzn – dobrego głównie pod względem składu) koncentratu barszczu czerwonego każdy będzie w stanie przygotować wyśmienitą, smaczną i pożywną zupę, dosłownie w przeciągu kilku minut.
Koncentraty spożywcze są więc wygodnymi i praktycznymi produktami. Zdecydowanie pasują one do stylu życia współczesnego człowieka, który mimo iż chce o siebie dbać i chce się zdrowo odżywiać, często nie ma czasu na to, by samemu gotować sobie wszystkie zdrowe potrawy.